Pernilla Pöykiöniemi

12 tips till hundtränaren

12 tips till dig som vill vara en trevlig och framgångsrik hundtränare som dessutom har roligt och mår bra under resans gång.

 1. Lyssna på andra men lita på din magkänsla.
  Det handlar helt enkelt om att du kan få massor av inspiration, tips och råd från andra kreativa, erfarna hundtränare. MEN till syvende och sist så är det din egen Magkänsla som avgör vad som är rätt och vad som är fel - för dig och din hund. Du känner din hund bäst själv. Lita alltid på magkänslan och gör aldrig någonting som inte känns bra.

 2. Ni är tre i er träning; du, din hund och ni tillsammans. Ta hänsyn till samtliga perspektiv.
  Alla är viktiga och behöver få utvecklas utifrån sina förutsättningar. Träna dig på att se er från samtliga tre perspektiv när du tränar, utvärderar och klurar på nya lösningar.

 3. Är du en planner eller doer? Fundera över om du behöver utveckla någon sida av dig.
  Vissa människor älskar att planera, andra är mer impulsivt lagda. Fundera över vilken typ av hundförare du är. Om du är en utpräglad planner kanske du behöver lägga undan anteckningsblocket eller dagdrömmarna och bara göra. Bli lite mer av en doer. Sök på det psykologiska fenomenten fantasy effect och checka av om det rör dig. Tillhör du den impulsiva skaran som helst bara ger dig ut och grejar utan närmre eftertanke kanske du skulle tjäna lite på att åtminstone reflektera lite grann över er träning.
  Med rätt träning kan du träna mindre men få bättre resultat. En bra planering är med andra ord tydlig, konkret och tar inte upp allt för mycket tid men skalar av den slaskträning som kan uppkomma vid endast impulsstyrd träning.

 4. Ta miljö- och störningsträningen till a whole new level!
  Brukar du be din träningskompis kasta bollar, kalla på din hund och prassla med godispåsen när ni tränar. Bra där! Du anstränger dig för att få din hund miljöstark och störningsokänslig. Då kanske du också kommer ihåg att träna vid olika tidpunkter, på olika platser, i olika väder, temperaturer och andra förutsättningar? Har du glömt det så är det bara att sätta igång. I synnerhet om du har tänkt att tävla på utomhustävlingar och inte har planer på att stryka hunden vid +35 grader. Det är inte synd om hunden om du i kontrollerade former tränar och vänjer den vid krävande omständigheter. Om du däremot undviker att träna i regn eller hetta för att skona, men sen tar med den ut på tävlingsplanen i samma förhållanden , ja då är du inte särskilt schysst mot den. Faktiskt.

 5. Kontakt och engagemang först. Alltid först.
  Du kör inte bil utan bränsle. Förmodligen cyklar du heller inga längre sträckor utan luft i däcken. På precis samma sätt fungerar hundträningen. Hunden behöver först ha intresse för dig, den aktivitet du erbjuder och belöningen. Sen kan vi börja snacka detaljer, inlärning och precision.

 6. Tydlighet är trygghet.
  En hund som förstår sin uppgift och sammanhanget blir i regel mer trygg och en trevlig bieffekt man ofta ser är att motivationen ökar. Tydlighet är många gånger mer värdefullt än en riktigt bra belöning. Därmed inte sagt att vi ska kompromissa med den lustfyllda träningen. Det ska alltid vara trevligt och meningsfullt för hunden, och allra helst för er båda.

 7. Var närvarande, var i nuet.
  Som hundförare bör du vara här och nu. Är tankarna och känslorna någon annanstans - vänta tills de kommer ikapp. En närvarande hundförare visar respekt för sin hund och dess ansträngningar. Den närvarande föraren kommer också vara mer uppmärksam på de små detaljerna som kan vara avgörande. Det finns många olika sätt att bli närvarande och hitta dig själv i nuet. Du behöver hitta din egen väg dit.

 8. Försätt dig i rätt träningshumör – innan träningen.
  Det kan vara lockande att starta upp träningen trots att du inte är på rätt humör. Antingen för att du vet att du måste träna för att ni ska nå era mål, eller för att du vet att du kommer bli på bra humör av träningen. Oavsett dina intentioner bör alltid hundens upplevelse stå i centrum. Riskerna med att träna när du är på dåligt humör eller stressad är flera; tålamodet minskar, rätt känsla håller sig på avstånd. I värsta fall kan du sabba, inte bara era resultat utan till och med din och hundens relation. En sur och grinig tränare kan göra hunden osäker och träningen till skräp. En glad, positiv och tålmodig förare har alla chanser i världen att ha roligt och samtidigt nå resultat med hunden.

 9. Förberedelser och rutiner är A & O.
  Tydliga förberedelser och rutiner som både du och hunden känner igen er i är en framgångsfaktor både vid träning och tävling. Du får struktur och upplever att du har kontroll. Hunden känner igen sig vilket gör den trygg och motiverad.

 10. Undervärdera inte kraften i bra målsättning.
  Bra målsättning är roligt att pyssla med. Det är också effektivt för dig som vill se resultat och nå mål. Framgångsrik målsättning hjälper dig att veta vart du ska, hur du tar dig dit och det hjälper dig att fira milstolpar och analysera mindre lyckade försök på ett objektivt och gynnsamt sätt. Googla SMART målsättning om du inte hört om det förut!

 11. Variera allt ni gör!
  Det finns ingenting som är så tråkigt för hunden som slentrian. Träning, belöning och allting annat ni tar er för bör innehålla rikligt med variation. Hundar är nyfikna av sig. Låt din hund utforska och utöva olika typer av aktiviteter; tillsammans med dig och på egen hand. Låt den jobba med kroppskontroll, smidighet, styrka, konditionskrävande aktiviteter, nosarbete, tankenötter av alla de slag, lekar på trillioner olika sätt och variera dig i era belöningssekvenser. Aktiviteten i samband med belöningen är oftast viktigare än belöningen i sig. Du kommer få en hund som är nyfiken, engagerad och som med självförtroende och ökad inlärningsförmåga ger sig in i allt du presenterar för den. Alla hundar är individer och behöver olika lång tid på sig att utveckla olika typer av färdigheter, men variation är den magiska ingrediensen i superreceptet som bakar ihop dig och hunden till ett Dream Team. (Ps! Hundens säkerhet går alltid först och både fysiskt och mentalt krävande uppgifter förutsätter att du successivt bygger upp hundens förmågor)

 12. Gör upp med dig själv och dina hjärnspöken.
  För att vara bästa tänkbara guide/tränare/partner till din hund bör du besegra alla eventuella hjärnspöken som bråkar med dig. Det kan vara tankar om dig, din hund eller era resultat. Din osäkerhet gynnar varken dig, hunden eller er. Jobba på ditt självförtroende, din tilltro till din och er förmåga, så kommer du och din hund uppnå precis det du drömmer om. Varje problem har mängder med lösningar att välja och vraka mellan. Det gäller bara att hitta rätt och att du går in med högsta insats av engagemang och tro på er. Det må finnas mängder av andra ekipage som för dagen har råkat nå lite längre än er, men det beror dels på omständigheter och förutsättningar, men framförallt för att de haft en plan och ett driv att nå dit. Det kan du också välja att ha. Fokusera på rätt saker. Det du lägger tid och fokus på växer.
  Om du har hjärnspöken som bråkar med dig, ditt självförtroende eller självkänsla så kan det hjälpa att lyfta ut dem från huvudet. Säg dem högt till dig själv eller en vän. Skriv ner dem. Sätt ord på vad du tänker, känner. Så snart du lyfter ut hjärnspökena kommer de börja förlora sin makt över dig och du inser snart hur irrelevanta de är i sammanhanget. Spöken finns inte. Inte den typen av spöken i alla fall. Du skapar dem och de är bara luft.

 

 DSC_0067