Pernilla Pöykiöniemi

Adepter

Välkommen till årets mest aktiva blogg!

Ojojoj, jag är verkligen usel har verkligen förbättringspotential på det här med att sköta bloggen! 

Ambitionen var att skriva ett och annat inlägg som kunde inspirera och ge tankar, utifrån perspektivet hur jag tränar andra ekipage. Men det får nog bli en samling artiklar istället, vid tillfälle.   

Har igång ganska mycket kurser just nu, fysiskt och online, samt försöker ta emot för privatträning i den mån jag hinner. Skriver också om HtM-boken till två böcker istället, då jag insett att det blir bättre (vilket är en av anledningarna till att den, numera de, dröjt).
En liten blogg som denna får därför komma lite längre ner på priolistan.

Ha det fint tills vi hörs igen! 

 

//Pernilla

 

 


Snart dags!

En bra bit in på nya året har vi nu kommit. Jag ska komma igång med uppdateringen igen kring hur det går med de ekipage jag jobbar eller har jobbat långsiktigt med.

Det som slår mig är hur pass mycket mer effektiv onlinecoaching är, än vad jag kunde tänka mig när jag körde igång konceptet efter mycket tvekan. Det beror förstås främst på att alla ni hundförare som går kurser online är så fitiga och ligger i med träningen där hemma! 

Till helgen har jag en träningsdag med intensiv HtM-träning och då ska jag bland annat få träffa Lotta och Dumpling för en avstämning. Det är också dags att träffa deltagarna i UngdomsSatsningen för första gången live - tjohoo

Vad gäller Lexus och min egen träning så har vi smygit igång igen. Vi ska komma igång och tävla i år, men då njurarna (mina egna) har en förmåga att strula i februari-mars så har vi fått backa tillbaka och vänta ut det lite grann. Året är dock långt och vi har ännu tid på oss att göra comeback. 

DSC_0129

Lexus njuter av all snö 

 

 


Sjukskriven valp

Åh, lilla Dumpling är sjukskriven en tid nu. Det är en splittrad klo som har ställt till det och efter att veterinären tog bort den behöver det lilla energiknippet försöka ta det lugnt ett tag framöver.

d
Liten ond, valptass 

Det är nog ingen lätt match för vare sig Dumpling eller Lotta, men jag är övertygad om att de snart är fit for fight igen och kan ta sig an både skogsbus och träning utan smärta. Fram tills dess får de mysa lite extra och hitta sätt att ge lite extra mental stimulans, inom de begränsningar sjukskrivningen tillåter. Att sitta still utanför en butik exempelvis, kan vara riktigt uttröttande och så får man ju miljöträningen på köpet. 

Men det viktigaste är förstås att klon läker och att Dumpling snart kan springa och busa obehindrat på äkta valpvis!

 


Valpträningen går vidare

Lotta och Dumpling jobbar vidare enligt plan och inga större bekymmer har uppstått. När man väljer att ta ett litet väl planerat myrsteg i taget så kommer man fram fortare än om man stressar på och hoppar över viktiga grundläggande steg. 

det förra inlägget om Lotta & Dumpling beskrev jag hur vi tänkte från början och några av de övningar vi planerade för att i förlängningen få en miljösäker hund, trygg relation och ett fungerande språk samt färdigheter - grundträning för hund. 

Jag skrev då också att Lotta fått i uppgift att jobba med releasekommando och övningar för följsamhet. Vad jag menar med releasekommando berättar jag sist i det här inlägget. 

Läxan i följsamheten går dels ut på att få till kontaktleken, det vill säga en övning som uppmuntrar hunden att ta kontakt på egen hand. Även om jag främst jobbar med att visa och tillrättalägga miljön för hunden i inlärningen så finns det en sak jag definitivt vill att hunden ska ha ansvar för på egen hand: Ta kontakt och bjuda upp till lek (=träning). Det är viktigt att hunden tar initiativ till kontakt i träningssituationerna för att undvika tjat och en hund som hela tiden är på väg bort, fysiskt eller i tanken. Kontaktleken sker först i känd miljö/miljö utan störningar och utvecklas sedan successivt.

Den andra följsamhetsövningen går ut på att Dumpling ska följa Lotta medan hon backar. Lotta ska inte ha någon synlig belöning. När Dumpling följer med kontakt och en pigg, glad men ändå samlad energi är det belöningsdags! Att Lotta redan nu börjar träna kontakt utan synlig belöning är för att inte hon eller Dumpling ska riskera att bli snuttefiltsberoende. Hunden ska alltid veta ATT belöningen kommer men inte NÄR. Hunden ska bli trygg med att den får lön för mödan, även om belöningen inte syns.

Båda dessa kontaktövningar har funkat finfint!

Jag har dessutom äntligen fått träffa dem live och vi jobbade lite när jag hade en stund över mellan klasserna på tävlingen jag dömde. Det var rena fröjden att se det här paret in action!     

 

IMG_3276 (1)

Dumpling tränar i tävlingsmiljö och jag får äntligen träffa henne!

Eftersom Lotta och Dumpling nu har fått ett bra intresse för varandra och fått till snitsen med belöningsmarkering, releasekommando, omvänt lockande och att växla mellan kontakt till belöning och tillbaka till kontakt + att de jobbat med leken så Dumpling både kan släppa/byta leksak och komma tillbaka med den (svårt i början!) så har de redan en mycket bra grund att jobba vidare på. De har dessutom kommit en bra bit på väg med målet miljösäker hund. Det betyder att de äntligen kan börja pilla med positionsarbetet till HtM:en (Heelwork to Music)! Något jag vet att Lotta längtat efter.   

För mig är ingången det allra viktigaste. Det är roten till hela HtM-trädet. Om hunden kan hitta in i rätt position och stanna kvar där så är det en bra början till ett stabilt positionsarbete. Stegvis kommer Lotta jobba med Dumplings motivation och förståelse för HtM-arbetet enligt det system som följer  HtM-satsningen

"Jag har först använt godis (= torrfoder. Halleluja för matglada hundar!) för att locka henne rätt, men nu när hon förstår försöker jag ta bort händerna som signal. Jag vill att hennes riktmärke ska vara en lätt beröring mot mitt ben, och att hon inte ska titta mot maten. Och jag jobbar för korrekt position direkt. Ja, det ska bli tydligt precis var hon ska vara"
- Lotta om positionsinlärningen

Filmen nedan visar hur fint det redan ser ut, en riktigt bra början!

 

 

"Och Dumpling, hon fattar och gillar. Hon är själv så tydlig och redig fast hon är liten. Och såklart som tidigare - korta pass, lätt miljö och inga krav. Rätt position leder till beröm och godis. Blir det fel händer inget annat än att det kommer en till chans. Och då får jag hjälpa henne bättre." 
- Lotta om deras fina teamwork

 

Snart ska vi ses igen för en träningssession så nya uppdateringar lär följa. Förutom den här grundträningen och basen för HtM vet jag att de nu kommit igång med jaktträningen. Skoj!

 

Releasekommando - en av två belöningssignaler i hundträningen

Det finns många system för belöningar, belöningsregler, signaler och annat. Det mesta fungerar, vissa metoder mer framgångsrikt än andra. Personligen gillar jag enkelhet och har därför valt att endast ha två belöningssignaler: belöningsmarkering och releasekommando.

Belöningsmarkering är det som kommer precis när hunden gör rätt, exempelvis vid nyinlärning eller när man tränar detaljer. Jag säger ett kort "bra" och det har samma funktion som om jag hade använt klicker och klickat. Då blir det tydligt för hunden exakt vad det är jag belönar. Efter belöningsmarkeringen följer belöningen som oftast ges som passiv belöning.

Releasekommando är en signal som lösgör hunden från arbetet och låter den gå in i sin belöning, vilket kan vara både leksak eller godis, eller en kombination. Belöningen är aktiv. Jag använder ordet "ok" som releasekommando och då vet min hund att den ska sluta jobba och börja festa. Belöningen kan vara synlig i handen, ligga som externbelöning längre bort eller i fickan och snabbt plockas upp efter "ok:et".

Det första man behöver göra är att få hunden att förstå signalens innebörd, ladda ordet med massa förväntan och därefter lägga in den i övningar som ofta inbegriper omvänt lockande och självkontroll. Syftet med releasekommandot är att man ska få en stadga i hundens arbete, där den jobbar på ända tills den hör releasekommandot eller får ett nytt direktiv och byter uppgift. 

När hunden förstår den här principen så kan man använda det i mängder av olika inlärningssituationer eller när man ska slipa till detaljer. Jag vill exempelvis inte behöva tjata "runt, runt, runt" upprepade kommandon när hunden ska cirkulera runt mig. Jag vill säga kommandot en gång och hunden ska sen med egen motor fortsätta rörelsen tills den hör något annat. Andra vanliga situationer där förarna ofta får tjata är i positionsarbetet eller "slalom, slalom, slalom" mellan varje passage i slalom mellan benen eller "backa, backa, backa" när hunden ska backa ifrån. Hur många känner igen sig i att hunden backar fyra steg och stannar?   

Releasekommando och omvänt lockande är de två verktyg som var för sig och tillsammans är ovärderliga i verktygslådan! 

PS! Kom ihåg att belöning har två funktioner.
1) Feedback, det vill säga bekräftelse på att det är just det beteenden jag önskar.
2) Motivation, uppmuntra hunden att vilja utföra beteendet igen.

 


Nora & Omega i UngdomsSatsningen 2019

 

Nora & Omega från Kiruna / Forshaga

Nora och Omega

Omega är en flatcoated retriever (jaa, jag vet att det blev många flattar  och det var helt slumpmässigt, tänkte inte på raserna alls i urvalet  ) på 2 år som tillsammans med Nora spenderar sina dagar dels på ForshagaAkademins hundsportlinje men även hemma hos familjen i Kiruna. De har tränat trix ända sen Omega var en liten valp, och har även tränat och tävlat freestyle, lydnad och rallylydnad. Styrkorna ligger i det samarbete och fokus de har tillsammans, och det vi huvudsakligen ska jobba med är att stärka upp säkerheten i freestylen ytterligare.

Målen för 2019 är att klättra upp och göra bra ifrån sig i freestylens klass 3.

Vill du följa Nora & Omega Instagram så heter de där flattefnatt


Embla, Svea & Meya i UngdomsSatsningen 2019

 

Embla, Svea & Meya från Stockholm

Embla, Svea och Meya

Svea och Meya är två flatcoated retrievers på 7 respektive 1,5 år. De bor i Huddinge utanför Stockholm tillsammans med matte Embla. Det är främst Meya som kommer gå ungdomssatsningen tillsammans med Embla, som beskriver henne som en riktig mammagris  .  Hon är både rolig och envis, något som kommer väl till pass nu när de ska lära sig Heelwork to Music. De har tidigare tränat en hel del trix, men HtM är helt nytt för dem.

Målen för 2019 är att med fokus och rätt känsla debutera i HtM och kanske även klättra upp till klass 2.

Vill du följa Embla och hennes tjejer på Instagram så heter de där sveameya

 


Fanny & Aki i UngdomsSatsningen 2019

 

Fanny & Aki från Alingsås

Fanny och Aki

Aki är en 4-åring av rasen nova scotia duck tolling retriever (tollare) som bor utanför Alingsås tillsammans med sin matte Fanny. Han gärna tar egna initiativ när hans kreativa idéer föds och det kan vara både en tillgång och en svårighet. Fanny och Aki har tränat en hel del tricks och även kommit igång med tävlan i freestyle. Det vi ska jobba vidare med är att få ihop helheten så allt klaffar även på tävling.

Målen för 2019 är att avancera upp till klass 3 i freestyle och där tävla med en riktigt go känsla av teamwork, fokus och trygghet genom hela programmet.

Vill du följa Fanny & Aki på Instagram så heter de där its_an_aki_life 


Vendela & Barbie i UngdomsSatsningen 2019

 

Vendela & Barbie från Göteborg

Vendela och Barbie

Barbie är en snart 3-årig flatcoated retriever full i fart på typiskt flattevis. Hon bor med Vendela i den Göteborgska skärgården och har trixträning som en av sina favoritsysslor. Det här ekipaget har haft en uppförsbacke orsakad av en korsbandsskada hos Vendela, och därför kommer vi lägga extra krut på att stärka upp grunderna inledningsvis och en hel del prestationspsykologi. Därtill ska vi jobba med rallylydnaden och att få ihop ett freestyleprogram till alla de trix de redan kan. 

Målen för 2019 är att väl förberedda debutera i rallylydnad samt att bygga och träna in ett grymt program i freestyle, väl anpassat efter Barbies styrkor.

Vill du följa Vendela & Barbie på Instagram så heter de där teamlakritsnos 

 


Sandra & Rocky i UngdomsSatsningen 2019

Jag har ju utlovat en närmre presentation av deltagarna i nästa års UngdomsSatsning, och först ut är:

Sandra & Rocky från Skåne

Sandra och Rocky

Rocky är en border collie som precis fyllt 1 år, och som bor med cocker spanieln Colin, två kissekatter och en hög med höns, utöver de tvåbenta. Sandra berättar att Rocky brukar beskrivas som en riktig clown! Det kommer passa utmärkt in i gruppen för humor är ett viktigt inslag även om man satsar seriöst. Utöver sin busiga sida besitter Rocky styrkor som ett högt engagemang, stor förmåga att fokusera på uppgiften och en grym explosivitet. Liksom Rocky är också Sandra mycket engagerad och målinriktad. Det vi ska lägga extra krut på tillsammans är att få riktigt bra positionsarbete i HtM:en samt att behålla rätt känsla och fokus även i miljöer och tävlingssituationer vilket ibland kan vara en utmaning.

Målen för 2019 är att komma ut på tävlingsplanen, väl förberedda och med en bra känsla, inom rallylydnad och HtM, varav det sistnämnda är helt nytt för Sandra. 

Vill du följa Sandra & Rocky på Instagram så heter de där rocky.the.bc 

Vi har redan kört igång med kursen Toppa Tävlingsformen! och jag ser fram emot att ses IRL längre fram.

 


Deltagarna i PPCS UngdomsSatsning 2019!

Deltagarna i PPCS UngdomsSatsning 2019 är nu uttagna! Det kom in väldigt många intresseansökningar och det kändes hjärtskärande inte inte kunna välja allihopa! Samtidigt känner jag mig nu otroligt nöjd över sammansättningen och vet att det kommer bli ett fantastiskt år.

Faktum är att vi smyger igång redan nu, för att lära känna varandra och för att jag ska ha tillräckligt med information till en rivstart vid första träffen 2019! Gruppen börjar med kursen Toppa Tävlingsformen! då det är en kurs som både är bred och går på djupet med såväl hundträningen och den mental träningen hos föraren. Vi kan checka av vilka delar som fungerar och vilka delar vi kommer behöva lägga lite extra krut på.
(Ps! Är du också sugen på den webbaserade kursen och önskar feedback och lite extra allt så startar en PREMIUM-variant om några dagar. Det finns plats för ett par deltagare till, ta kontakt för mer info och anmälan)

Jag har utgått från följande faktorer i urvalet av deltagare:

  • Syftet med deltagandet
  • Attityd och vilja
  • Gruppsammansättningen
  • Utvecklingsbehov inom områden jag bedömer att jag kan hjälpa till

De fem ekipage som kommer gå PPCS UngdomsSatsning 2019 presenteras nämre de kommande veckorna, men här kommer en sneak peak:

(följ dem gärna på Instagram om du vill hänga på deras resa)

 

Sandra och Rocky
Sandra & Rocky
Instagram: @rocky.the.bc

 

Vendela och Barbie
Vendela & Barbie
Instagram: @teamlakritsnos & @vendelasandell

 

Fanny och Aki
Fanny & Aki
Instagram: @its_an_aki_life

 

Embla, Svea och Meya
Embla, Svea & Meya
Instagram: @sveameya

 

Nora och Omega
Nora & Omega
Instagram: @flattefnatt

 

 

 


 

Här i bloggen presenterar jag några av mina adepter som jag jobbar med, eller har jobbat med, långsiktigt. Jag vill ge inspiration till vad man kan uppnå med tydlighet, glädje och struktur i träningen. Dessutom delar jag och adepterna med oss av lite tips och tricks mellan varven.

2019 är mina sponsringsekipage: Lotta med goldenvalpen Dumpling samt deltagarna i PPCS UngdomsSatsning som blir uttagna under oktober månad. Sista dagen att söka är 30 september.