
Bila med hund i Europa
- Tips, Regler och Inspiration
- Tips, Regler och Inspiration

Att bila utomlands med hund kan vara en fantastisk upplevelse för både två- och fyrbenta resenärer. Kanske drömmer du om att upptäcka hundvänliga stränder i Spanien, vandra i Alperna eller utforska charmiga städer i Tyskland. Eller så ska du tävla med hunden utomlands. Det finns mängder av möjligheter för dig som vill dela reseäventyret tillsammans med hunden. För att bilresan ska bli trygg, smidig och trivsam är det viktigt planera med hundens välfärd i åtanke, och också känna till regler och bestämmelser för att resa utomlands med hund, exempelvis krav på pass, vaccinationer och säker transport i bilen.
I den här artikeln får du tips för en lyckad bilsemester med hund, vad du behöver tänka på innan avresa och så bjuder jag på ett och annat tips från mina erfarenheter av att resa med hund i bilen ut i Europa! Tänk på att alltid dubbelkolla aktuella lagar och regler för att resa med hund till Europas olika länder, då det kan ändra sig. Håll också koll på världsläget, samt eventuella väder- och trafikförhållanden.
Denna text är uppdaterad 2025-05-05 med reservation för eventuella fel. Dubbelkolla alltid all fakta själv inför aktuell resa.
Planera din bilresa med hund
Att resa genom Europa med hunden i bilen är enkelt. Särskilt inom EU så är gränserna öppna, och det är i regel smidigt att ta sig till de platser man vill. Men se till att ha alla papper i ordning, och läs också på om varje lands bestämmelser. Det kan exempelvis handla om att vissa länder kräver veterinärintyg om avmaskning, munkorg på vissa platser eller till och med rasförbud.
Fundera över om du vill planera hela turen i förväg eller ta det dag för dag. Fördelen med att förboka boenden är att det kan bli billigare, och man undviker viss stress över att leta boende. Men för vissa är det mer en frihetskänsla att bara köra och ta dagen som den kommer. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta boenden mer spontant.


Det är bra att dubbelkolla detaljer med respektive lands myndigheter. På knappen nedan kommer du till en samlingssida hos Jordbruksverket, där det länkas till veterinärmyndigheter i Europa.
Sidan öppnas i ett nytt fönster.
Lagar, regler och förberedelser inför att resa med hund i Europa
Börja som sagt med att kolla upp vad som gäller i varje land. Min upplevelse är att vi har levt ganska mycket som vanligt och det har varit väldigt smidigt att resa med hund. Men det kan vara annorlunda exempelvis om du har en hundras som inte tillåts i landet. Vissa hundraser är tillåtna på vissa platser men måste bära munkorg. I vissa länder krävs också munkorg exempelvis i kollektivtrafiken eller om du ska åka gondol för att vandra i alperna med hunden.
OBS! Om du reser med fler än fem djur så gäller andra bestämmelser. Så ska du resa för att tävla eller ställa ut hunden utomlands, eller reser för semester, och har fler än fem hundar med dig så är det viktigt att du går in på Jordbruksverkets webbplats och läser om vad som gäller.
Det som alltid behövs är
- Giltig ID-märkning
EU-pass för djur
Rabiesvaccinationer
Alla hundar i Sverige ska ju ID-märkas så detta är inte någonting du specifikt måste göra inför resan. Hunden är ju redan märkt!
EU-passet skaffar du en gång i hundens liv. Det är veterinären som utfärdar passet, och i hundens pass står bland annat ID-numret, hundens namn, ras, födelsedatum och vem som utfärdat passet. Om du vill så kan du också sätta in en bild på hunden. I passet fyller veterinären i hundens rabiesvaccinationer.
Den obligatoriska rabiesvaccinationen måste göras minst 21 dagar före resan. Det vanliga är att rabiesvaccinationen sedan är giltig i tre år, innan hunden måste vaccineras på nytt. I vissa länder, exempelvis Frankrike, kan det bli en diskussion vid en eventuell kontroll då de vill se en årlig rabiesvaccination, men enligt vaccinationstillverkarens uppgifter så är det tre år som gäller. Det står också en giltighetstid för vaccinationen i hundens pass. Personligen har jag aldrig råkat ut för kontroll, vare sig vid semesterresor eller tävling utomlands med hunden.
Det som också kan behövas är
- Övriga vaccinationer
- Avmaskning
Många hundar har ett grundvaccin och vaccineras regelbundet mot valpsjuka, hepatit och parvovirus (trippelvaccination) samt mot kennelhosta (parainfluensa). Detta är inget krav när du åker utomlands, men ett viktigt skydd för hunden.
I vissa länder, exempelvis runt medelhavet, så finns det en del parasiter och annat som kan vara bra att vaccinera mot eller avmaska i förebyggande syfte:
Leptospiros är en bakterieinfektion som kan spridas via vatten eller urin från infekterade djur. Det finns i områden med varmt och fuktigt klimat, samt där det förekommer översvämningar eller dålig avloppshantering. Exempelvis på länder är Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Balkanländerna och delar av Frankrike. Vaccination rekommenderas – två doser med 3–4 veckors mellanrum.
Hjärtmask (Dirofilaria immitis) är en parasit som överförs via vanliga stickmyggor och kan ge allvarliga hjärtproblem hos hundar. Det förekommer i södra och östra Europa samt andra varma områden, exempelvis Italien, Spanien, Portugal, Frankrike (särskilt sydvästra delarna) och Grekland. Det sprider sig också norrut, och rapporter finns även från Ungern, Rumänien, Tyskland, och i vissa fall Sydöstra Österrike. Risken ökar i takt med klimatförändringar och resande husdjur. För att skydda mot hjärtmask så kan man regelbundet avmaska exempelvis med Milbemax som finns på apoteken, men också se till att använda andra åtgärder mot myggor så som myggmedel etc.
Leishmanios är en annan parasitsjukdom som också sprids via myggor, men istället sandmyggan som är mycket mindre än vanliga myggor. Det är en sjukdom som påverkar flera organ. Sandmyggan är aktiv från sen vår till tidig höst, typiskt maj till oktober, med högst aktivitet under sommarmånaderna (juni–september). Sandmyggan är vanlig i sydeuropa men det finns flera sätt att skydda hunden. Till skillnad från vanliga myggor flyger de inte lika långt och håller sig ofta nära marken eller i skuggiga, fuktiga områden. Den är mest aktiv i skymning och på natten. Så en del av förebyggande åtgärder är att undvika utevistelse för hunden vid skymning/natt i riskområden. Sandmyggor gillar inte vind, öppna ytor eller direkt solljus – därför är öppna, blåsiga sandstränder mitt på dagen vanligtvis för ogästvänliga för dem. De gillar istället skyddade strandnära områden (t.ex. klippor, vegetation, stenrösen, strandnära skogsdungar och skogskanter).
Använd repellerande fästing-/myggmedel och om möjligt vaccinera mot leishmania. Vaccin finns alltså, men tillgänglighet kan variera.
Utöver detta så är det bra att också skydda hunden mot fästingar och fästingburna sjukdomar, precis som du gör hemma i Sverige.
Ska du resa med hund till exempelvis Norge, Finland, Irland eller Malta? Då behöver du avmaska mot rävens dvärgbandmask (echinococcos). Detta ska dessutom utföras, eller bevittnas, av en veterinär som antecknar avmaskningen i hundens pass. Behandlingen ska ha genomförts minst 24 och högst 120 timmar före resan in i landet. Det finns alternativ för den som reser regelbundet, där man ger ett grundskydd och sedan avmaskar minst var 28:e dag. Då kan man resa fritt över gränsen.
Du behöver inte avmaska när du kommer tillbaka till Sverige eftersom parasiten redan finns här.
Sammanfattning
- Alla hundar ska vara ID-märkta, ha pass för sällskapsdjur och vaccination för rabies.
- Bra också om hunden har det vanliga grundvaccinet.
- Vill du skydda hunden ytterligare så kan det för vissa länder (särskilt längre söderut i Europa) vara bra (men är inget måste) att vaccinera mot Leptospiros, avmaska mot Hjärtmask (Dirofilaria immitis) och om det finns tillgång till vaccin även vaccinera mot Leishmanios. För vissa länder, exempelvis Norge och Finland, krävs avmaskning mot rävens dvärgbandmask. Denna avmaskning ska utföras eller bevittnas av veterinär, och föras in som en anteckning i hundens pass.
- Har du en ras som kan förekomma i listor över otillåtna/förbjudna hundraser alternativt “riskraser” så kan du i vissa fall behöva vänja hunden vid, samt ta med, munkorg och i vissa fall ändra till annat resmål.
- Ska du åka kollektivt eller ta med hunden till vissa offentliga platser (exempelvis åka gondol vid vissa vandringsturer) så kan munkorg behövas.


Så packar du bilen för resan med hunden
Se till att hunden har ett säkert och bekvämt utrymme i bilen, exempelvis en säker hundbur eller krocksäker bilbältessele. All packning ska såklart vara säkrad så att ingenting kan flyga omkring vid hastiga inbromsningar eller kollisioner.
Tänk på att redan i förväg planera för varma dagar. Se till att bilens AC fungerar, ha gärna mörkläggning på de bakre rutorna och se till att hunden har tillgång till vatten. Det finns spillsäkra vattenskålar som lämpar sig bra för bilfärden. Har du möjlighet att ta med en silverduk att täcka bilen med vid pauser så är det bra, men oavsett så ska du naturligtvis aldrig lämna hunden ensam i bilen. Även när vi tycker att det inte är så varmt utomhus så blir bilen snabbt en dödsfälla för hunden, som inte kan värmereglera på samma sätt som vi människor gör. Ta också med ett litet reseapotek och första hjälpen-kit, utifall någonting skulle hända när ni är ute på vägarna, och ett extrakoppel är förstås bra att ha. Vill du vara riktigt förberedd så kan du kolla upp var det finns veterinärstationer, samt kontaktuppgifter till dessa, under er resväg.
Första hjälpen-kit för hund
Sterila kompresser – för att rengöra och skydda sår.
Sårtvätt (koksaltlösning eller klorhexidin) – mild rengöring av sår.
Självhäftande binda / gasbinda / elastisk binda – för att fixera förband.
Plåstertejp / kirurgtejp – för att fästa förband.
Sax (med trubbig spets) – för att klippa bandage eller päls kring sår.
Pincett – för att ta bort stickor och annat.
Fästingborttagare – liten och lätt, oumbärlig.
Engångshandskar – hygien vid hantering av sår.
Mjuk munkorg eller nosgrimma – även snälla hundar kan bitas i smärta.
Filt eller handduk – kan användas som bår eller för att lugna hunden.
Digital termometer (rektal) – normal kroppstemperatur är ca 38–39°C.
Kylklamp / kylpåse – för svullnader eller överhettning.
Värmande filt / värmepåse – vid nedkylning eller chock.
Reseapotek för hund
Veterinärens telefonnummer + försäkringsinfo
Kopior på pass, vaccinationer och medicinlista
Receptbelagda mediciner – om hunden går på något regelbundet.
Medel mot diarré / magsjuka – t.ex. Canikur Pro eller FortiFlora.
Rese-/bilåksjuketabletter – fråga veterinären först.
Lugnande tillskott – t.ex. Zylkene, Aptus Relax.
Sårsalva för djur – mjukgörande och läkande.
Ögon- och öronskölj – för rengöring vid irritation.
Fästingmedel / antiparasitmedel – spot-on, spray eller halsband.
Kloklippare eller klofil – om klon spricker eller behöver fixas.
Munskydd/sårkrage – för att hindra slickning av sår.
Vattenflaska + skål – alltid bra att ha till hands.
Bra att tänka på under resans gång
Olika länder och platser har olika “hundkulturer”, men generellt upplever jag att det är mer avslappnat och tillåtande med hund när vi reser söderut. Hundar är tillåtna på fler platser än i Sverige, men det är förstås alltid bra att kolla läget och fråga innan du tar med hunden in på restaurang, i en matbutik eller på annan plats. Ofta ser man hur andra gör med hundarna, och vad som är accepterat.
Vi har rest med hund i bland annat Norge, Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Liechtenstein, Österrike, Schweiz, Polen och Tjeckien. Min upplevelse är att det kan förekomma lösa hundar ibland, men inte särskilt ofta och det är endast i en park i Paris som det kom ett gäng lösa hundar och ville mingla. Vi har en hund som inte vill ha främmande hundar och människor inpå, men det har aldrig varit ett problem. Då har vi rest i både storstadsmiljö och landsbyggd.

Planera in många pauser, både kortare och längre, så hunden får rasta sig, sträcka på benen och ta en nypa frisk luft. Det kan även vara bra berikning för hunden att uppleva nya platser, så länge det inte är en situation som är stressande. Även om hunden ligger lugnt och sover i bilen, och det känns som den trivs, så mår den bra av både fysisk och mental stimulans.
Ibland kommer ni till en landsgräns eller en vägtull. I landsgränserna kan man om man vill stanna och visa upp hundens papper, men de brukar inte vara intresserade av detta utan det vanliga är nog bara att man passerar landsgränsen som vanligt utan att stanna. Om det skulle bli en kontroll så har du pappren redo, men under alla mina resor och otaliga landsgränser som jag har passerat så har jag bara behövt stanna och visa hundens papper en enda gång – det var vid en återresa till Sverige och hos den svenska tullen.
Vägtullarna är endast en plats för att betala när man passerar, så det har ingenting med kontroll av hundarna eller annat att göra. I vägtullen kan man betala med kontanter eller bankkort via en maskin. Ibland får man bara ett kort som kommer ut från maskinen, och då tar man med den och sticker in den eller visar i nästa vägtull för att betala där för sträckan man åkt. I vissa länder finns det system där man registrerar sig och vägtullarna läser av bilens registreringsskylt, men detta har vi aldrig använt oss av.
Hundvänliga boenden i Europa
Det finns många hundvänliga boenden när du reser utomlands med hunden. Vi har mest bott på hotell eller hyrt lägenheter, och bokar man i förväg så går det att hitta prisvärda men ändå fina boenden. Kom ihåg att i samband med bokningen skriva att ni önskar hundtillåtet rum, så förbereder de detta. Oftast förekommer ett hundtillägg på allt från 5 – 30 euro. Ibland är det ett tillägg per hund.
Vi brukar använda oss av en och samma bokningssight som har både hotell, villor, lägenheter och andra typer av boenden. Dels får man en bra överblick över resan, men så innebär flera bokning också bonusar som ger rabatt på olika boenden.

När ni ska ta in hunden i Sverige igen
Alla hundar som förs in i Sverige ska anmälas till Tullverket. Även hundar som bor i Sverige och som tillfälligt har varit utanför landsgränsen, ska anmälas innan eller i samband med inresan tillbaka till Sverige.
Reser du från ett EU-land finns det två sätt att anmäla: På webben (se knappen nedan) eller vid gränsen. Reser du från ett land utanför EU ska du istället anmäla djuret vid gränsen.
När du kommer till Sverige kan du välja den gröna filen i tullen där det står ”inget att deklarera”. Det är bara om du blir stoppad i en kontroll som du ska visa upp ditt anmälningsnummer och hundens EU-pass om en tulltjänsteman ber om det.
Checklista inför resan med hunden
- Hunden är ID-märkt (endast en gång).
- Hunden har fått EU-pass hos veterinären (endast en gång).
- Hunden har giltig rabiesvaccination (senast 21 dagar före resa, sedan oftast giltigt 3 år).
- Jag har kollat upp vilka regler som gäller för aktuella länder.
- Bokat avmaskning hos veterinär om det gäller bland annat Norge, Finand, Malta och Irland.
- Jag har kontrollerat om det finns leptospiros, hjärtmask och leishmanios i aktuella länder, och vid behov satt in förebyggande åtgärder.
- I packningen finns; tillräckligt med mat, litet reseapotek och första hjälpen, hundens pass, extra koppel, tillräckligt med vatten om vi blir stående och sol-/värmeskydd samt ev. täcke om resan går till kallare områden. Kanske också belöningskarameller och leksaker om ni vill passa på att träna någonstans?
